Nijmegen: The Simulation Capital

Donderdag 27 juni is het Goffertpark in Nijmegen de volgende stop voor Muse tijdens hun Simulation Theory World Tour. Wij van The Simulation Crew heten de band van harte welkom in Nijmegen.

De titel van de tour, die zo lijkt op The Simulation Crew, deed ons denken: wat is die Simulation Theory eigenlijk?

Simulation Theory

Het gaat om de simulatiehypothese van de Zweedse filosoof Nick Bostrom. Om te beginnen doet Bostrom een aanname. Hij zegt namelijk dat leden van toekomstige beschavingen de beschikking hebben over technologie met extreem veel rekenkracht. Zo veel rekenkracht dat deze toekomstige mensen zeer gedetailleerde simulaties kunnen maken over de levens van hun voorvaderen. In deze simulaties hebben de gesimuleerde voorvaderen (mensen) een bewustzijn dat niet te onderscheiden is van het onze, in ieder geval niet door de gesimuleerde voorvaderen zelf.

Vervolgens stelt Bostrom dat één van de volgende drie beweringen zo goed als zeker waar is:

  1. De mens zal uitsterven voordat de technologie zo vergevorderd is dat er op grote schaal gesimuleerde werkelijkheden kunnen worden gecreëerd.
  2. De beschavingen die wél het benodigde niveau van technologie beschikbaar hebben, kiezen ervoor om niet een groot aantal gesimuleerde werkelijkheden te starten.
  3. Ieder wezen met bewustzijn en ervaringen zoals de onze is vrijwel zeker onderdeel van een simulatie.

Leven in een simulatie, wat betekent dat?

Zo, laat dat maar eens even bezinken. Daar hadden wij ook even de tijd voor nodig. We gaan hier ook niet verder in op de details, maar mocht je benieuwd zijn geworden, lees dan eens het artikel van Bostrom zelf.

We gaan wel nog even door op punt 3. Wat nou als dit alles een simulatie is, wat betekent dat dan? Nou, voor onze dagelijkse realiteit en bezigheden niet zo gek veel, beweert Bostrom. Onze ervaringen verschillen voor onszelf niet van die van mensen die niet gesimuleerd zijn. Onze levens verlopen eigenlijk hetzelfde. Wij moeten ook gewoon naar school of werken. En onszelf ontwikkelen, dingen leren, en ervaring opdoen. En hoe gaaf is het dan om te leren via simulaties? Simulaties binnen een simulatie! Daar zijn wij als The Simulation Crew wel voor in!

Simulation Theory Tour: here we come!

Goed, hier stoppen we… Maar in ieder geval één lid van The Simulation Crew is donderdag in het Goffertpark aanwezig bij Muse. Er is vast tijd om hierover verder te praten bij een drankje!

Je herkent ons aan ons uiterlijk en gedrag, dat je niet van echte mensen kunt onderscheiden.