Vanaf je 13de mag je in Nederland beginnen aan je eerste krantenwijk en op je 15de mag je zelfs al solliciteren op een bijbaantje bij de supermarkt. Solliciteren doen we dus al vanaf jongs af aan, maar hoe oud we ook zijn, het blijft altijd eng. Welke vragen zullen er worden gesteld? Beantwoord je ze wel goed genoeg? En hoe ziet de concurrentie er eigenlijk uit?

Hoe fijn zou het zijn als je voorafgaand aan dat belangrijke sollicitatiegesprek even zou kunnen oefenen? Daar hebben wij bij The Simulation Crew dé oplossing voor: de VR sollicitatietraining.

Opbouw van de training

In deze training ga je solliciteren op de functie inpakmedewerker bij een fictief bedrijf genaamd Inpak B.V. Je hebt een gesprek met Hans, de bedrijfsleider. Gedurende dit gesprek komen 20 typische sollicitatievragen voorbij, zoals het benoemen van je (minder) goede eigenschappen en waarom je hebt gesolliciteerd. Doordat wij in onze trainingen gebruik maken van vrije spraak, kun je deze vragen op jouw eigen manier beantwoorden.

Geef je een antwoord waar Hans blij mee is? Dan zul je dit aan hem merken: een glimlach of zelfs een compliment. Geef je een wat minder antwoord, dan zal Hans wat ingetogener reageren. Wat je zegt heeft dus effect op het gesprek! Op die manier krijg je real-time feedback op de antwoorden die je geeft.

Wanneer het gesprek is afgelopen, wordt je gebeld over de uitslag: ben je aangenomen? Gevolgd door persoonlijke feedback die je vanuit ons systeem ontvangt. Wat ging al goed en wat kan er beter? Hierna doe je de training nog een keer, net zo vaak als jij dat wil (of totdat je wordt aangenomen natuurlijk).

Inpak BV virtual reality

Variëteit aan doelgroepen

Een sollicitatietraining is voor iedereen nuttig. Deze training hebben wij gemaakt in samenwerking met de Gemeente Den Bosch, speciaal voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voor deze doelgroep kan solliciteren namelijk best spannend zijn, bijvoorbeeld vanwege een gat op hun CV.

Ook voor andere doelgroepen is de VR sollicitatietraining uitermate geschikt. Scholieren die voor het eerst moeten solliciteren voor een bijbaan. Afgestudeerden die op zoek gaan naar hun eerste full time job. Of werknemers die al een tijd bij dezelfde werkgever zitten, maar nu het roer om willen gooien. Voor iedereen is de sollicitatietraining (vroeg of laat) van toegevoegde waarde.

Toekomst

Sollicitatiegesprekken zijn er in allerlei soorten en maten. Om die reden hebben wij de ambitie om meer casussen te ontwikkelen voor de VR sollicitatietraining. Zo kunnen we variëren in vacatures, zodat je kunt oefenen op basis van een functie die bij je past. Daarnaast kunnen we ook verschillende type avatars inzetten. Solliciteren bij een relaxte bedrijfsleider is immers weer heel anders dan het gesprek aangaan met een strenge HR manager.

Heb jij interesse om samen met ons een nieuwe casus (of casussen) te ontwikkelen? Neem dan contact met ons op. Wij gaan graag de samenwerking aan!

VR Sollicitatietraining

Techniek

De VR applicatie is een toepassing van het door The Simulation Crew ontwikkelde IVA platform. In dit platform wordt gebruik gemaakt van spraakherkenning. De keuze om met open (vrije) spraakinvoer te gaan werken kwam voort uit de wens om een zo natuurlijk mogelijke gesprekssituatie te creëren. Deze manier werkt zonder de beperkingen die multiple choice communicatie met zich meebrengt. Hierin wordt immers de suggestie al weggegeven, iets dat er in werkelijkheid niet is. In werkelijkheid zul je op eigen initiatief je woorden moeten vinden en moeten omgaan met de situatie. Naast verbale communicatie wordt ook de non-verbale communicatie meegenomen zoals oogcontact, lichaamshouding en stem-intonatie. Via  een web-based dashboard is er inzicht in voortgang en resultaten van de deelnemers.

Geïnteresseerd? Neem contact op!